In 2022 is het thema van de Dag van de Architectuur “T-Huis”. De betekenis van vertrouwde de begrippen Huis en Thuis is sinds de pandemie en de toenemende schaarste in huisvestingsmogelijkheden aan een grondige update toe. Wat betekent T-Huis? Hoe kunnen we de invloed op onze woonomgeving vergroten? Hoe kunnen ontwerpers daar aan bijdragen?
De woningmarkt is stuk en bijna niemand kan nog een huis kopen. Betaalbaarheid, gelijke kansen en bouwen aan stabiele woonomgevingen staan onder druk. Meningen over nut en noodzaak van zo snel mogelijk 1 miljoen woningen bij bouwen lopen uiteen. De roep om centrale regie wordt steeds luider, maar ook die van lokale politici die lokaal draagvlak en problematiek soms laten prevaleren boven regionale/landelijke belangen van ‘algemene’ woningzoekenden. Wonen is een complex dossier geworden, want behalve betaalbaar en naar wens, moet een huis ook energieneutraal, natuurinclusief en klimaatadaptief zijn.
En waar/wat moeten we dan bouwen? De afgelopen jaren zijn woon-en werk ingrijpend veranderd. Een huis is ook een school, kantoor en sportschool geworden. De publieke ruimte daaromheen is minder makkelijk naar eigen inzicht te herbestemmen, maar zou het niet goed zijn als in de ruimte om ons huis ook meer vormen voor (mede)zeggenschap zouden bestaan? En dan hebben we het nog niet over kwaliteit gehad. Wat is nodig om betaalbaar, tevreden en duurzaam te wonen? Hoe kunnen ontwerpers, opdrachtgevers en beleidsmakers daaraan bijdragen?
Tijdens deze Dag van de Architectuur bevragen we lokaal en regionaal de tendensen, incentives, financiële, economische en politieke factoren die een rol spelen, en presenteren we voorbeelden van hoe ontwerpers, opdrachtgevers, burgers en beleidsmakers bijdragen in het vinden van een uitweg. In heel Nederland organiseren architectuurinitiatieven, ontwerpers en architectuurcentra wandelingen, debatten en tentoonstellingen.